|
Posted by Twój Dom |
|
|
Zalety budowy i użytkowania domu modułowego. Prosimy o opinie naszych użytkowników.
|
|
Poll: Czy warto zdecydować się na budowę domu modułowego? |
|
|
Posted by tede |
|
|
Zaletą napewno jest cena. i szybkość budowy
|
|
|
Posted by bzs |
|
|
Zalety:
- krótki czas budowy ok 3 miesięcy ale można i krócej - bardzo dobra izolacja cieplna domu – praktycznie nie możliwa do uzyskania w domach innej technologii. Ściany jak i dach są prawie w całości izolacją cieplną. - mały ciężar można zastosować tańszy fundament oraz spada koszt transportu materiałów na budowę. - technologia suchej zabudowy w technologii łączy się elementy śrubami, gwoździami lub metalowymi łącznikami, nie występują żadne przerwy technologiczne. - możliwość budowania przez cały rok – technologia pozwala na budowę nawet w zimie nie jak w przypadku domów murowanych gdzie betonowanie i murowanie można przeprowadzić tylko w odpowiednich temperaturach - łatwość modernizacji i przebudowania – w każdej chwil można dokonać zmian w położeniu ścian wewnętrznych jak również istnieje możliwość dołączania kolejnych ścian powiększając powierzchnie zabudowy. Szczególnie godne polecenia osobom planującym wybudować dom mały, a potem go rozbudować. - łatwość wymiany instalacji – w każdej chwili istniej możliwość wymiany instalacji starszej na nowszą bez żadnych poważnych utrudnień. |
|
|
Posted by Marzenka2879 |
|
|
A co z jakimś planem i pozwoleniem na taki dom modułowy? Czy można samemu postawić taki domek bez stałego fundamentu i do ilu m.kw.Bo nikt nie pisze o tym czy musi być nawet jakiś nadzór budowlany...
--- Ostatnio edytowane 2010-04-26 22:29:26 przez Marzenka2879 --- |
|
|
Posted by Twój Dom |
|
|
Bez nadzoru budowlanego i pozwolenia można wybudować obiekt o powierzchni do 20 m^2 powierzchni użytkowej.
Powyżej tego metrażu budowę musi nadzorować kierownik budowy. Plan budowy (projekt domu BzS) należy zakupić u nas w sklepie i na podstawie tego projektu wystąpić o pozwolenie na budowę. |
|
|
Posted by eprom |
|
|
A czy są jakieś problemy z uzyskaniem pozwoleń na budowę domu w takim systemie? Jestem na etapie zakupu działki budowlanej, z tego co wiem gmina nie posiada zagospodarowania przestrzennego co do tej działki, czy są szanse że uzyskam pozwolenie na budowę domu modułowego ?
|
|
|
Posted by Twój Dom |
|
|
W kwestii uzyskania pozwolenia na budowę domu w systemie szkieletowym (modułowym), procedura jest taka sama, jak w przypadku domu murowanego, czy wykonanego w innej technologii.
Jeśli gmina nie posiada planów zagospodarowania przestrzennego dla danej działki, wówczas przyznanie pozwolenia rozpatrywane jest indywidualnie. |
|
|
Posted by eprom |
|
|
Już się zorientowałem, jest plan zagospodarowania przestrzennego, mogę budować dom murowany jak i drewniany, kształt budynku horyzontalny - chociaż do końca nie wiem co to znaczy. Czy istnieje możliwość zamówienia projektu indywidualnego, ewentualnie modyfikacja obecnego projektu, jakie są koszta z tym związane ?
|
|
|
Posted by Twój Dom |
|
|
Horyzontalny kształt bryły budynku - należy przez to rozumieć kształt budynku w którym stosunek wysokości do szerokości (największego poziomego wymiaru) jest mniejszy od 1.
A więc, w oparciu o tę definicję, wszystkie projekty BzS posiadają horyzontalny kształt bryły. Odnośnie wprowadzania zmian w oferowanych przez nas projektach, dopuszczalne są niewielkie modyfikacje, ale ewentualne dodatkowe koszty są wówczas określane indywidualnie. |
|
|
Posted by ryszardjoz |
|
|
najwięcej obaw budzi moim zdaniem jakość przygotowanego drewna
w naszym kraju ludzie przywykli do tego że czego nie widzą to jest oszustwo,niestety moje doświadczenia są nie lepsze co do samej idei szybkiego i taniego budowania i co ważne samodzielnego to jest super co z gwarancją na gotowe moduły? jaką klient ma gwarancję że nie będąc przy montażu nie padnie ofiarą fuszerki? czy dodatkowo można wzmocnić ściany z zewnątrz płytą osb? Gdybym się decydował na taki system to czy można docieplić budynek z zewnątrz styropianem? czy instalacje można przeprowadzić poza warstwą ocieplenia np między płytą gk a osb od wewnątrz ? |
|